Banke u sistemu kontrole naplate poreza od 2013.

Bez autora
May 21 2012

U prvom kvartalu 2013. godine banke u Srbiji biće uključene u sistem kontrole naplate poreza i dopinosa. U ovom sistemu biće Poreska uprava, banke, Uprava za trezor i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja. Poslodavci će imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinosa, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid.Takođe, Poreska uprava će i dalje obavljati potpunu kontrolu naplate poreza na zarade i obaveznih doprinosa, ali će banke kroz integrisani sistem kontrole imati uvid u podatke poreske službe.

Banke u sistemu kontrole naplate poreza od 2013. U prvom kvartalu 2013. godine banke u Srbiji biće uključene u sistem kontrole naplate poreza i dopinosa, izjavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, gospodin Dejan Vidojević.

U ovom sistemu biće Poreska uprava, banke, Uprava za trezor i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja.

Poslodavci će imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinosa, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid. Takođe, Poreska uprava će i dalje obavljati potpunu kontrolu naplate poreza na zarade i obaveznih doprinosa, ali će banke kroz integrisani sistem kontrole imati uvid u podatke poreske službe. One, neće onemogućavati poslodavcima da isplaćuju zarade zaposlenima i ako nisu izmirili obaveze prema državi, istakao je Vidojević.

On dodaje i to da banke neće imati dodatni posao uključivanjem u jedinstven sistem kontrole naplate poreza i doprinosa i po tom osnovu neće moći da naplaćuju provizije.

Poreski obveznici koji ne uplate porez na zarade i doprinose u predviđenom roku imaće dodatni rok od najviše deset dana da izmire te obaveze. Ukoliko se ove obaveze ne ispune u predviđenom dodatnom roku, dugovanja će biti obračunata zajedno sa novim zaduženjem i sledovaće im kazna ako nastave da kasne sa izmirenjem duga, upozorio je Vidojević.

Što se tiče otpora banaka da kontrolišu da li poslodavci ispunjavaju obaveze prema državi, Vidojević je prokomentarisao da predstavnici Poreske uprave i bankari i dalje o tome razgovaraju, ali je izvesno da će novi propisi u potpunosti biti u primeni od iduće godine, do kada će biti usaglašeni sa propisima o bankarskom poslovanju.

Slični sistemi kontrole naplate poreza i doprinosa u koje su uključene banke postoje u Hrvatskoj i Makedoniji, kao i u zemljama Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik